A A A K K K
для людей із порушенням зору
Малинівська громада
Запорізька область, Пологівський район

ПОСЛУГА ПАТРОНАТУ НАД ДИТИНОЮ. ШУКАЄМО ПАТРОНАТНИХ ВИХОВАТЕЛІВ

Дата: 23.12.2021 11:19
Кількість переглядів: 590

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 20.08.2021 р. № 893 «Деякі питання захисту прав дитини та надання послуги патронату над дитиною» комунальний заклад «Центр соціальних послуг» Гуляйпільської міської ради інформує мешканців громади про послугу патронату над дитиною.

Патронат над дитиною з 2017 року був запроваджений на всій території України. Основне завдання патронату – запобігти влаштуванню дитини, яка опинилася  в складних життєвих обставинах чи без піклування батьків/законного представника, до інституційного закладу. Поряд із цим надати вчасну та всебічну підтримку її батькам/законному представнику для подолання чи мінімізації ризиків, які вплинули на розлучення з дитиною, з метою їх возз’єднання. Повернення чи влаштування дитини у сімейні форми виховання, якщо возз’єднання сім'ї неможливе має відбуватися з врахуванням її найкращих інтересів.

Згідно порядку створення та діяльності сім’ї патронатного вихователя, влаштування, перебування дитини в сім’ї патронатного вихователя, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2021 року №893, патронат над дитиною - це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин.

Метою патронату над дитиною є забезпечення захисту прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками/законними представниками, надання їй та її сім’ї послуг, спрямованих на реінтеграцію дитини у сім’ю або надання дитині відповідного статусу для прийняття подальших рішень з урахуванням найкращих інтересів дитини щодо забезпечення її права на виховання в сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних.

Кандидатом у патронатні вихователі може бути особа, яка виявила бажання виконувати обов’язки патронатного вихователя на професійній основі, а також має:

•повнолітнього члена сім’ї (чоловік або дружина, син чи донька, інший член сім’ї) чи повнолітню особу, які проживають на спільній житловій площі з кандидатом у патронатні вихователі, готові бути добровільним помічником кандидата у патронатні вихователі та разом з ним пройти навчання і надавати допомогу патронатному вихователю у догляді за дитиною/дітьми, влаштованою до сім’ї патронатного вихователя;

•належні житлово-побутові умови за місцем свого фактичного проживання, у тому числі наявність окремої кімнати (крім прохідних кімнат, кімнат мансардного або підвального типу) та побутових зручностей.

Кандидатом у патронатні вихователі не можуть бути особи, які:

•виховують власних дітей віком до чотирьох років, дитину з інвалідністю, яка має обмеження життєдіяльності;

•є опікуном, піклувальником, прийомним батьком/матір’ю чи батьком/матір’ю-вихователем;

•обмежені у дієздатності;

•визнані недієздатними;

•позбавлені батьківських прав, якщо ці права не були поновлені;

•перебувають на обліку сімей/осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах;

•стосовно яких було прийнято рішення органу опіки та піклування або суду про відібрання дитини;

•перебувають під слідством;

•були усиновлювачами (опікунами, піклувальниками, прийомними батьками, батьками-вихователями), патронатними вихователями дитини, але усиновлення було скасовано або визнано недійсним (було припинено опіку, піклування чи діяльність прийомної сім’ї або дитячого будинку сімейного типу), або договір про патронат над дитиною було розірвано з їх вини;

•перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері;

•зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами;

•страждають на хвороби, перелік яких затверджений МОЗ;

•були засуджені за кримінальні правопорушення проти життя і здоров’я, волі, честі та гідності, статевої свободи та статевої недоторканності особи, проти громадської безпеки, громадського порядку та моральності, у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, а також за злочини, передбачені статтями 148, 150, 150-1, 164, 166,167, 169, 181, 187, 324, 442 Кримінального кодексу України, або мають непогашену чи не зняту в установленому законом порядку судимість за вчинення інших кримінальних правопорушень;

•перебувають на профілактичному обліку в органах Національної поліції як кривдники відповідно до Порядку взяття на профілактичний облік, проведення профілактичної роботи та зняття з профілактичного обліку кривдника уповноваженим підрозділом органу Національної поліції, затвердженого наказом МВС від 25 лютого 2019 р. № 124;

•за станом здоров’я потребують постійного стороннього догляду.

Послуги патронату потребують діти, які потрапили в складні життєві обставини та за різних обставин певний час не можуть перебувати у власній сім’ї або їхні батьки чи особи, які їх заміняють, не можуть піклуватися про них, в тому числі:

 - новонароджені діти, від яких відмовились батьки;

 - підкинуті, безпритульні діти;

 - діти із сімей, в яких існує загроза їх життю та здоров’ю;

 - діти, які зазнали насильства, жорстокого поводження;

 - діти, батьки або особи, які їх замінюють, померли, пропали безвісти;

 - діти, батьки/законні представники яких потребують реабілітації, лікування в стаціонарі, подолання інших складних життєвих обставин, які впливають на їхню спроможність піклуватися про дітей;

 - інші випадки, в яких не можливо забезпечити належний догляд та виховання дитини в безпечному сімейному середовищі.

Одночасно до сім’ї патронатного вихователя можуть бути влаштовані тільки діти, які є між собою рідними братами та сестрами, або діти, які виховувалися в одній сім’ї.

За надання послуги патронатний вихователь щомісяця отримує грошове забезпечення в розмірі 5-ти прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. У разі коли до сім’ї патронатного вихователя влаштовано дитину віком до одного року, дитину з інвалідністю, малолітня або неповнолітня вагітна, ВІЛ-інфікована дитина або одночасно двоє і більше дітей, розмір грошового забезпечення збільшується на 10 відсотків за кожну дитину, але сумарно не більш як на 50 відсотків.

Соціальна допомога виплачується на кожну дитину, влаштовану до сім’ї патронатного вихователя, та використовується патронатним вихователем у повному обсязі для задоволення її потреб.

Розмір соціальної допомоги становить 2,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку на місяць.

У разі коли дитині виплачується призначена в установленому порядку стипендія, розмір соціальної допомоги визначається як різниця між 2,5 прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, для дітей з інвалідністю - 3,5 прожиткового мінімуму для дітей відповідного віку та розміром стипендії за попередній повний місяць на момент влаштування дитини до сім’ї патронатного вихователя.

Видатки, пов’язані з виплатою соціальної допомоги та грошового забезпечення, та видатки на сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за патронатних вихователів здійснює структурний підрозділ з питань соціального захисту населення за рахунок коштів державного бюджету.

Якщо дана інформація виявилася для Вас корисною та цікавою, Ви виявили бажання створити патронатну сім’ю, за більш детальною інформацією звертайтеся до відділення соціальної роботи комунального закладу «Центр соціальних послуг» Гуляйпільської міської ради, що знаходиться за адресою: м. Гуляйполе, вул. Соборна, буд. 107, каб. 8; тел. (06145) 4-12-65.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь